Type Here to Get Search Results !

Assam Gk quiz for Assam Competitive Exams - Part 1

Assam Gk quiz for Assam Competitive Exams - Part 1


Here you will get the complete Assam Gk question answer, Multiple Choice question(MCQ) for competitive exam like APSC exam, Assam Police exams,PNRD exams,DHS exam NHM exam,Forest exam and many Assam Govt exam,which is available for free.


ASSAM GK QUESTIONS FOR ASSAM COMPETITIVE EXAMS
Assam Gk



ASSAM GK QUESTIONS FOR ASSAM COMPETITIVE EXAMS



01. Q:The state anthem "O Mur Apunar Desh" was first published in the magazine named-


Ans: Bahi



02. Q:The first Assamese magazine Orunodoi was published in the year-


Ans: 1846



03. Q:The first Assamese to compile a dictionary named "HemKosh" is- 


Ans: Hemchandra Barua



04. Q:The Naranarayan Setu connects the Pancharatna Town with which city-

Ans: Jogighopa



05.Q:Who was the first Chief Minister of Assam

Ans: Gopinath Bordoloi



06. Q:Srimanta Sankardev was born in the year


Ans: 1449



07. Q:The first Assamese film Joymoti was released in the year


Ans: 1935



08. Q:The Treaty of Yandabo was signed in the year-


Ans: 1826



09. Q:Which one is the first assamese novel-


Ans: Bhanumati



10. Q:The Abhiruchi Sports Day is celebrated on


Ans: September 3rd



11. Q:Bhogeswar Baruah wins a medal in the ________ Asian Games


Ans: 1966



12. Q: In Ancient times, Assam is also known by the name of-

Ans: Pragjyotishpur



13. Q:In which hill top, the Kamakhya Temple is located?


Ans: Nilachal Hill



14.Q:In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur?

Ans: 1973



15. Q:The Asam Sahitya Sabha was first founded in the year-

Ans: 1917



16. Q:The first conference of Asam Sahitya Sabha was held at-


Ans: Sivasagar



17. Q:Who was the first President of Asam Sahitya Sabha?


Ans: Padmanath Gohain Baruah



18. Q:Total number of National Parks in Assam-


Ans: 5



19. Q:Total number of bridges over the river Brahmaputra-


Ans:  6



20. Q:Who was the last king of Ahom kingdom in Assam


Ans: Purandar Singha



Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

অসমৰ  দৈনিক চৰকাৰী চাকৰিৰ খবৰবোৰ মোবাইলত পাবলৈ Join কৰক



Below Post Ad

Below Post Ad